10 Mar 2013

301 preusmeritev

0 Comment

301 preusmeritev (301 redirect – moved permanently) pove iskalniku oz. obiskovalcu, da se je (pod)stran preselila na drug naslov. Ta preusmeritev se izkaže za koristno, kadar preurejamo spletno stran, optimiziramo vsebine, ali stran preselimo na novo lokacijo.

V primeru, da preusmeritve nebi postavili, bi uporabnik / iskalnik ob obisku starega naslova dobil sporočilo o napaki 404 (stran ne obstaja). Do tega lahko pride npr., če ima uporabnik stran med zaznamki (favourites), oz. klikne na povezavo z zunanje strani, na kateri administrator ni posodobil povezave na novo vsebino.

Problem nastane tudi pri uporabi iskalnikov. Le-ti redno pregledujejo vsebine spletnih strani in posodabljajo seznam podstrani, ki jih imajo v svojem seznamu. Če iskalnik zazna, da neka stran ne obstaja več, se lahko zgodi, da bo taka stran dobila slabšo uvrstitev na iskalnikovem seznamu, saj iskalnik ne bo vedel, kam se je stran preselila.

Z uporabo 301 preusmeritve bomo uporabnika brez njegove vednosti preusmerili na novo lokacijo strani. Iskalniku pa bomo sporočili, naj svoj seznam indeksiranih podstrani posodbi in staro lokacijo zamenja z novo.

Najlažje naredimo preusmeritev s pomočjo vpisa preusmeritve v php datoteki.
Primer: datoteko http://www.spletnastran.si/untitled-2.php bomo preimenovali v http://www.spletnastran.si/optimizacija-strani.php. Da bi uporabnikom in iskalnikom sporočili, kam se je stran preselila, izbrišemo vsebino datoteke untitled-2.php in vanjo vpišemo

<?
Header( “HTTP/1.1 301 Moved Permanently” );
Header( “Location: http://www.spletnastran.si/optimizacija-strani.php” );
?>

Obiskovalci bodo ob obisku naslova http://www.spletnastran.si/untitled-2.php samodejno preusmerjeni na nov naslov, iskalniki pa bodo posodobili seznam indeksiranih podstrani in vključili nov naslov.

Druga možnost postavitve preusmeritve je skozi datoteko .htaccess na strežniku Apache. To datoteko ustvarimo v korenskem imeniku spletne strani. Če datoteka že obstaja, potem v datoteko vpišemo:

Redirect 301 /untitled-2.php http://www.spletnastran.si/optimizacija-strani.php

(zapis mora biti v eni vrstici)V datoteko .htaccess dodajamo zapise v vsako vrstico posebej, za naslove, na katerih želimo preusmeritev.

 

[top]
About the Author


Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja