14 Jun 2013

Piškoti, ste pripravljeni na novo zakonodajo

0 Comment

Spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, za to, da je uporabnikova izkušnja boljša. Z njihovo pomočjo je mogoče analizirati pomet na spletni strani, prav tako pa omogočajo napredne oglaševalske tehnike. Hkrati je z uporabo piškotkov mogoče slediti določenemu uporabniku preko različnih spletnih strani in ustvariti njegov profil, iz katerega so lahko razvidne intimne podrobnosti njegovega življenja. V praksi to prepogosto poteka prikrito, brez vednosti uporabnikov elektronskih komunikacij. Posameznik ima ustavno in zakonsko pravico do varstva svojih podatkov – pravico do samo-odločanja o svoji informacijski zasebnosti in v tem smislu piškotki pomenijo poseg v njegovo zasebnost. Prav zato nova zakonodaja uporabo piškotkov omejuje.

Za kršitelje 157. člena o piškotkih so v ZEKom-1 (235. člen) predvidene naslednje kazni:

– do 20.000 eurov za pravno osebo, ki velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo*;
– 200 do 1.000 eurov za pravno osebo, ki ne velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, samostojnega podjetnika posameznika ali      posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost;
– 100 do 500 eurov za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek.

Podrobneje o piškotkih si lahko preberete na spletni strani informacijske pooblaščenke.

[top]
About the Author


Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja